top of page

Ljeto 2020 Tražiti mudorost

Traži mudrost


"U srednjem vijeku, razboritost su nazivali "kraljicom vrlina ", jer je u određenoj situaciji čovjeku pomogla učiniti pravu stvar. Razboritost je osjećaj za moralnu situaciju, nešto poput osjećaja koji ima kapetan za igrače na igralištu ili političar za glasače u svom okrugu.

Mudrost je poput razboritosti, neka vrsta vizije, ali za razliku od razboritosti, ona vidi veliku sliku života. To je sposobnost gledanja stvarnosti s božanske točke, iz najveće perspektive. Bez mudrosti čak će i najrazboritija prosudba biti pogrešna, kratkovidna, neadekvatna.

Kombinacija razboritosti i mudrosti posebno je snažna. Netko tko je i mudar i razborit imat će i osjećaj za veliku sliku života i osjećaj za određenu situaciju.

Ovo je kombinacija koju posjeduju sveci. To je razlog zašto su mnogi sveci i savršeni i praktični." (R. Barron)


U današnje vrijeme doista postoji hitna potreba za mudrošću. Kad su vrijednosti okrenute naglavačke, kada se istina zlostavlja i zloupotrebljava, kada se tresu temelji morala, kada ispravnost političke ideologije zasljepljuje um i dušu, kad se mudrost ne nalazi u obrazovnom, kulturnom i političkom sustavu, onda trebamo ozbiljno resetiranje naših duša.

Doista je vrijeme da Kristove duše govore ono u što vjeruju, žive ono što govore i uče druge ono što žive. Kršćanstvo koje izlazi iz pepela straha je dovoljno snažno da svjedoči za istinu.

Kao kršćani, naša je zadaća stalno moliti kako bismo razumjeli Božju volju, kako bi se oči mnogih ljudi otvorile. Mudrost se svakako možemo naći i u onima koji su putovali prije nas. Budući da naše kolektivno znanje dolazi od generacija prije nas, mudrost se mora naći na istom mjestu, u generacijama prije nas.



„Pijte vodu s izvora gdje piju konji.

Konj nikad neće piti lošu vodu ...

Hrabro birajte gljivu na kojoj sjede insekti.

Zasadite drvo na mjestu kojem krtica kopa…

Tražite vodu tamo gdje se ptice kriju od vrućine.

Idite spavati s pticama i budite se s njima –kako biste žnjeli dan zlatnih žitarica.

Plivajte često i na zemlji ćete se osjećati poput ribe u vodi.

Pogledajte nebo što je češće moguće i vaše će misli postati lagane i jasne.

Budite mirni, govorite malo - i tišina će se nastanati u vašem srcu, a vaš će duh biti tih i pun mira. " (Sveti Serafim)

bottom of page